Börskoll och privatekonomi

Höstens utveckling på börsen har varit minst sagt spännande, från att ha stigit ganska stabilt så började det hoppa rejält när negativa rapporter trillade in en efter en. Runt jul var det berg- och dalbana med både fall och uppgång på mellan 3-5%. Året slutade på minus för första gången sedan 2015 för OMX30 och folk pratade om att lågkonjunkturen var här. 2019 har inlett starkt och ligger i nuläget på drygt 12% uppgång.

När det hoppar som det gör kan det vara läge att ta sig en funderare över sina placeringar, hur ser din risk ut? Vad är målet för ditt sparande och hur ser tidshorisonten ut? Hur är dina övriga inkomster, utgifter och hur mycket sparar du? Något som kan vara svårt är hur man ska reagera på alla rörelser, det brukar vara klokt att köpa efter en större nedgång för att kunna vara på återhämtningen men samtidigt kan det kännas osäkert att handla när börsen faller eftersom den kan fortsätta falla. Man får försöka lära av sina tidigare misstag.

Hur följer du utvecklingen av det som händer på marknaden?  Läser du DI eller följer du några experter i sociala medier kanske? Det finns också ett antal bloggar som rapporterar om ekonomi och placeringar, en är Spara och Placera som tipsar om både börsen och allmän privatekonomi. Något som börjar bli mer och mer populärt är också poddar om börsen, aktier och fonder, ibland kanske mer underhållande än givande dock.

Vi påverkas mycket av den amerikanska börsen som påverkar hela världsekonomin och svängningarna kan dessutom bli större här i Sverige, en liten uppgång i USA kan ge en större uppgång i Sverige och en mindre nedgång på den amerikanska börsen kan ge ett något större fall på den svenska börsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *