Penningtvättshärvan

Penningtvätt är ett begrepp som används när svarta pengar, dvs pengar som tjänats på ett olagligt sätt överförs på ett sätt som får de att se lagligt förtjänade ut. Ett vanligt sätt att tvätta pengar är att sätta in små summor på ett större antal bankkonton och därifrån föra de vidare till konton på olika utländska banker. Det är svårt för myndigheter att upptäcka och det är inte vanligt att personer bakom den här typen av penningtvätt blir dömda.

Det hela började med Danske Banks penningtvättshärva i Estland, nu drar den även med Swedbank och andra storbanken på börsen.

Enligt Uppdrag granskning och SVT Nyheter har ca 40 miljarder svenska kronor slussats av ett 50-tal kunder inom Swedbanks kontor i Baltikum under åren 2007 till 2015. Detta har framkommit efter att man har mottagit och tagit del av ett större antal hemliga dokument.

Swedbank har bekräftat att man upptäckt misstänkt penningtvätt och anmält detta till Finanspolisen, de uppger också att de hela tiden övervakar transaktionsmönster för att kunna hitta kriminell verksamhet och att de alltid agerar vid misstankar.

En utredning har inletts och vad straffet blir återstår att se, man kunde dock se en snabb reaktion på marknaden. Samma dag som avslöjandet kom sjönk Swedbanks aktie med drygt 13 procent, dagen efter drygt 9 procent och den fortsätter falla.

Efter uppgifter från finska tv-bolaget Yle har det framkommit att ännu en bank har dragits in i misstankar kring pengatvätt och det berör Nordea och deras verksamhet i Baltikum.

Det ska bli intressant att följa utvecklingen av bankaktierna under detta år, Swedbanks aktie har sjunkit mycket och tror man på återhämtning kan det vara läge att gå in, dras fler banker med i härvan kan den sjunka ytterligare, Fondanalys.se är en blogg om ekonomi och investeringar som jag kan tipsa om att följa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *